Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának
Kisgyermek Szociális Intézmények

Élelmezés

Intézményünk a gyermekek élelmezésére nagy gondot fordít. Központilag, dietetikus által, az egészséges táplálkozás alapelveinek megfelelően tervezett étlap alapján, helyileg szakképzett személyzet – élelmezésvezető, szakácsnő – bevonásával biztosítja a gyermekek életkorának megfelelő egészséges táplálkozást.

Hisszük és valljuk, hogy már ebben az életkorban szükséges a példamutató, tudatos egészséges táplálkozásra nevelés, hogy minden gyermekből egészséges felnőtt válhasson. Bölcsődénk ebben is próbál együttműködni a szülőkkel azáltal, hogy a korszerű egészséges táplálkozás szempontjai alapján élelmezi a gyermekeket.   

Az egészséges napi ötszöri étkezésből a bölcsőde napi négyet biztosít, mely tartalmaz két fő étkezést (reggeli, ebéd), valamint két kisétkezést (tízórai, uzsonna).

Törekszünk arra, hogy minél változatosabb ételeket, minél változatosabb módon elkészítve tálaljunk a gyermekeknek, figyelembe véve a koruknak megfelelő táplálkozási ajánlásokat és a hatályos jogszabályokat. Az ételek fűszerezéséhez friss, illetve szárított fűszereket használunk, hogy minél kevesebb só hozzáadásával, élvezhető ízű ételeket készíthessünk a számukra. Étlapunkon naponta szerepel tej, és/vagy valamilyen tejtermék, hogy az ajánlásoknak eleget téve a napi fél liter tej, illetve ennek megfelelő tejtermék (sajt, túró, joghurt stb.) bevitel nagy százalékát már a bölcsődében megkaphassák. A gyermekek folyadékszükségletét a tej, illetve tejes italokon kívül, gyümölcslével, teával és vízzel pótoljuk. Rendszeresen, naponta biztosítunk zöldséget és gyümölcsöt. Hetente többször kínálunk felvágottat, májkrémet és teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú kenyeret. Szerepel az étlapon többek között még lekvár, méz, gyümölcsös köleskása is.

A főétkezések közül az ebéd gerincét az ajánlásoknak eleget téve a főzelékek, mártások, csőben sült ételek, rakott ételek adják, ezenkívül tartalmaz még az étlap natúr, illetve párolt húsokat, húspudingokat, halat, májat, burgonya ill. rizsköretet és salátákat is.

Intézményünk élelmezési szakemberei folyamatosan bővítik recepttúráikat, hogy a gyermekek minél többféle és változatos módon elkészített ételt ismerhessenek meg.

 

Bölcsődénkben szakorvosi igazolás alapján lehetőség van diétás étkeztetés igénybe vételére. A diétás étlapot központilag dietetikus szakember állítja össze és az elkészítés intézményrendszerünk egyik bölcsődéjének diétás konyháján történik, ahonnan mindennap frissen kerül kiszállításra.

Aktuális heti étlapunk megtekintése

Partnereink



 


Bölcsődék Egyesülete